Sport medica

Medicinsko zbrinjavanje sportskih i muzičkih događaja

0 02 05 519a6129efc6949b86e77ed786de0877090c3aed12b515747e1408b5d7214646 D895793f17998e82

MEDICINSKO ZBRINJAVANJE SPORTSKIH I MUZIČKIH DOGAĐAJA

ZAKONSKE OBAVEZE

Na osnovu zakonskih odredaba (Član  157.  stav  2.  Zakona  o  sportu) prilikom održavanja sportskih manifestacija organizatori su dužni da omoguće bezbedno odvijanje takmičenja, ali i da u slučaju nastanka bilo kakve povrede omoguće bezbedno i adekvatno zbrinjavanje i neposrednih učesnika sportske manifestacije, kao i gledalaca. Vrlo slični zakonski akti postoje i kada su u pitanju muzički događaji, gde je čak potreba za medicinskim zbrinjavanjem  u praksi i veća, i daleko češća.

ODGOVORNOST

Osim zakona, koji je tu nedvosmislen u kontekstu obaveza, jasno je da prisustvo lekara uz odgovarajući medicinski tim na sportskim i muzičkim događajima, bez obzira na kategoriju i veličinu istih, spada u odgovorno ponašanje organizatora. Zbog toga je neophodno da tokom sportskog takmičenja ili muzičkog događaja bude prisutan lekar koji ima iskustva u zbrinjavanju sportskih povreda i akutnih stanja do kojih može doći tokom takmičenja ili događaja, a koji uz sebe mora imati adekvatnu opremu za ovakav vid medicinske usluge.

TIM ZA MEDICINSKO ZBRINJAVANJE MUZIČKIH I SPORTSKIH DOGAĐAJA

Tim poliklinike Sport Medica za medicinsko zbrinjavanje sportskih i muzičkih manifestacija predvodi prof. dr Miodrag Drapšin, šef Katedre za sportsku medicinu Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, koji ima dugogodišnje iskustvo na polju medicinskog zbrinjavanja ne samo velikih sportskih manifestacija, nego i najvećih muzičkih dešavanja u Srbiji (profesor Drapšin je dugogodišnji šef medicinskog tima i hitnih službi Exit festivala). Njegovo znanje i iskustvo, uz dobro odabran tim, su garant da će u slučaju bilo kakvog akcidenta biti pružena adekvatna pomoć na najbrži i najkvalitetniji način, uz neophodnu i preciznu trijažu u slučaju da stanje ili povreda zahteva transport povređene osobe u referentnu medicinsku ustanovu.

U prethodnom periodu smo pružali usluge medicinskog zbrinjavanja za EXIT, najveći muzički festival u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi, na više koncerata, festivala i muzičkih događaja u Novom Sadu i Beogradu, kao i na utakmicama FK Vojvodine, FK Novog Sada, VK Vojvodine, za Invictus Challenge na Petrovaradinskoj tvrđavi, Serbia Business run trci, i na mnogim drugim manifestacijama.

Poslednja u nizu akcija medicinskog zbrinjavanja bila je 24/7 zbrinjavanje za SAFF, kamp fudbalskih sudija iz Saudijske Arabije u hotelu Sheraton u Novom Sadu, u trajanju od 14 dana, gde smo obezbeđivali dvadesetčetvoročasovno prisustvo lekara, kao i prisustvo fizioterapeuta za treninge i sesije u toku dana.