Sport medica

Sistematski sportski pregledi dece i odraslih

LB109100

SISTEMATSKI SPORTSKI PREGLEDI DECE I ODRASLIH

U današnje vreme značaj redovnih sportsko-medicinskih pregleda spada u prioritetne segmente kada se gleda celokupna slika bavljenja sportom.

Važno je znati da sistematski pregledi sportista nisu, i ne smeju biti „formalnost“. Osnovni sistematski pregled je obavezan i dovoljan za sportiste i za decu do 12 godina (na svakih 6 meseci).  Deca starija od 12 godina i svi koji se aktivno bave sportom, rade prošireni sistematski pregled sa testom opterećenja (jednom godišnje). Preporuka lekara je da i rekreativci urade test opterećenja jednom godišnje, a posebno pre početka bavljenja sportskim aktivnostima (čemu skoro po pravilu prethodi duža pauze).

Razlog je veoma jednostavan – to su pregledi koji se rade kontinuirano i koji će na veoma jednostavan način otkriti zdravstvene anomalije i poremećaje, te će i sam aktivni sportista ili rekreativac (u svim starosnim kategorijama) biti zaštićen od svega onoga što bi kao konsekvenca moglo da se javi u uslovima bavljenja sportom, odnosno pojačane fizičke aktivnosti i napora, a posledica je pomenutog zdravstvenog disbalansa.

 

OSNOVNI SPORTSKO-MEDICINSKI PREGLEDI

Osnovne sportsko-medicinske preglede u poliklinici Sport Medica radi naš tim specijalista sportske medicine, a pregledi obuhvataju sledeće:

  • fizikalni pregled po sistemima
  • antropometrijska merenja: telesne visina, telesna masa, određivanje telesne kompozicije – određivanje procenta telesnih masti, mišića, koštanog tkiva i vode (na uredjaju In Body)
  • Elektrokardiografija (EKG)
  • laboratorijske analize krvi (kompletna krvna slika, glikemija, sedimentacija, hemijski pregled urina (izgled, boja, pH, specifična težina, proteini, glukoza)

Najčešće promene koje se otkrivaju pregledima su deformiteti kičme, stopala i kolena, te se odmah upozoravaju sportisti (odnosno roditelji ukoliko su deca u pitanju), te se daju predlozi tretmana za utvrdjeni poremećaj. Kada su u pitanju poremećaji kardiovaskularne funkcije najčešći je šum na srcu koji je u najvećem broju slučajeva fiziološki te je potrebno samo praćenje ukoliko sportista nema izražene kardiološke tegobe i simptome u vidu bola u grudima, nesvestice, glavobolje, gubitka svesti. Ukoliko se evidentiraju neke izraženije tegobe po bilo kom osnovu, uključujući poremećaje srčanog ritma ili neka druga patološka stanja, potrebno je uraditi dodatnu dijagnostiku u smislu detaljnijih kardioloških ispitivanja (UZ srca, holter EKG, holter pritiska, test opterećenja).

 

PROŠIRENI SPORTSKO-MEDICINSKI PREGLEDI

Tim poliklinike Sport Medica obavlja i proširene sportsko-medicinske preglede koji podrazumevaju sve usluge definisane osnovnim sportsko-medicinskim pregledom uz dodatak testa opterećenja (potencijalno i UZ pregleda srca), a sve prema specifičnoj potrebi sportiste, sporta kojim se bavi ili medicinske indikacije utvrđene od strane specijaliste sportske medicine ili interniste/kardiologa.

 

ZAKON I ODGOVORNOST PREMA SOPSTVENOM ZDRAVLJU

Pored toga što obavezne sportsko-medicinske pregleda propisuje Zakon o sportu, oni predstavljaju obavezu i odgovornost prema sopstvenom zdravlju, te je savet svim učesnicima u sportu da, čak ukoliko im nadležne instance ili sportski klubovi ne traže dokaz o urađenom sportsko-medicinskom pregledu, to urade sami prvenstveno zbog sopstvenog zdravlja.

 

TIM SPECIJALISTA SPORTSKE MEDICINE POLIKLINIKE SPORT MEDICA

U našoj poliklinici vlada prijateljska atmosfera, a naši lekari su raspoloženi da vam posvete vreme:

Prof. dr Miodrag Drapšin – specijalista sportske medicine
Prof. dr Aleksandar Klašnja – specijalista sportske medicine
Prim. dr Biljana Savić – specijalista sportske medicine
Dr Vladimir Krstić – specijalista sportske medicine
Dr Milana Ivanković – specijalista sportske medicine